Hyllning till matlådan

Imorgon är min första dag tillbaka på jobbet efter semestern. Givetvis preppar jag en matlåda. I 25 graders värme är inget varmt något alternativ. Så det fick bli en härlig vattenmelonsallad (säsong!) med bönor och diverse annat.  

  • Har du gamla matlådor i plast och vill gärna byta dem mot glas (för att de är bättre för miljön samt hälsosammare)? Vänta ett ögonblick. Det är bättre att använda det du redan har (i detta fall några matlådor i plast) istället för att köpa nya i glas, så länge de fungerar. Använd dina plastmatlådor till kall mat (och annars, undvik att värma matlådan i micron för att vara på den säkra sidan). Använd det som redan finns hemma. Sedan, om du bestämt behöver nya lådor, återvinn plasten och köp nästa i glas, metall eller annat mer hållbart material.
  • Unvik att köpa take-away ute och du undviker lätt onödiga engångsartiklar. Om du gärna vill ha sushin på hörnet eller inte haft tid att göra matlåda, ha en extra, tom, matlåda på jobbet du tar med dig och be att få sushin i din egen låda. 
  • En av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa och planeten är att fylla matlådan med färg (dvs frukt, grönt, baljväxter och dylikt). 
  • Det är ekonomiskt. Konsumentverket har gjort studier som visar att en svensk i snitt sparar 13 440kr per år om man väljer matlådan framför utelunchen under arbetsdagar (med antagandet att en matlåda i snitt kostar 29kr/st och en utelunch ca 85kr/st). 

Några intressanta fakta från lättläst rapport som kom ut tidigare i år från EAT Lancet (här) angående hållbar matproduktion och konsumtion:– Ohälsosamma dieter är en större risk för ökad dödlighet än oskyddat sex, alkohol, droger och tobaksbrukande tillsammans (värt att reflektera kring innebörden av detta, och vad vi blir mest informerade om)– En signifikant minskning i intag av rött kött och socker hade förebyggt mellan 19%-24% av dödsfall per år (än en gång, försök ta in den siffran – dålig och näringsfattig mat leder till sjukdom)– Generell rekomendation: släng mindre mat, ät mycket mer grönsaker, baljväxter, nötter och övrig växtbaserad mat, minska intag av allt animalisktFör att förstå bakgrunden och mer exakt information rekomenderar jag verkligen att skumma igenom rapporten. Den är, som nämnt, väldigt lättläst, visuell och överlag tänkvärd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑