Miljöförsvarare och stress

Då var det mycket länge sedan något skrevs här. Livet har kommit emellan och i stressade perioder prioriteras tyvärr mycket en vill göra bort. Sämre beslut tas – både för min hälsa och för miljön. Då befinner jag mig ändå i en situation där jag kan styra min tid och har råd. Trots det skapar en upplevd tidsbrist mer takeaway mat (som många gånger är mer ohälsosam), bortprioriterad träning (som annars får min kropp att må bra), mindre tid med vänner och familj (vilka ger en energi och insikt) men även mindre tid för reflektion. När jag befinner mig i dessa perioder förstår jag varför människor inte bryr sig om miljön runt dem, hur medmänsklighet går förlorad och en respekt för omgivningen försvinner. Framförallt om det stadiet är det “normala”.

Tänk alla människor i världen som inte nånstans ens har valet eller friheten att kunna göra annorlunda eller bryta en cirkel av konstant stress.

Naturskyddsföreningen släppte nyligen en rapport som visar på att antalet döda miljöförsvarare ökar i världen. Empatiska människor som kämpar för en framtid för allt levande blir alltså dödade. I vissa områden (Filippinerna, Colombia, Indien etc.) är detta mer vanligt än andra. Dessa är länder som redan är utsatta och människor som försöker använda sina rättigheter till att försvara planeten med allt det innebär är otroligt starka individer. I det perspektivet känns min vardagliga stress inte som något alls – men det är också en påminnelse om att det finns än viktigare saker och att vi som lever ett i övrigt bra liv med relativt goda sociala samhällsstrukturer och skyddsnät, en av världens bästa ekonomier och möjligheter till utbildning har goda möjligheter att göra annorlunda och eventuellt sänka vår konsumerande levnadsstandard till förmån för andra – om inte andra arter så åtminstone andra människor. För vet ni – mycket av det vi väljer att lägga pengar på kan vara anledningen att dessa miljöförsvarare mördas. Enligt rapporten gäller det främst pga gruvindustri och jordbruk. Metaller som tas fram till billig elektronik. Odling av foder till det köttet som inte smakar vad det egentligen kostar.

Många som mördas är urfolk av olika slag. Urfolk är oftast de som känner sin jord och lärt sig ta hand om den i symbios med naturen. Vi behöver urfolken för att hjälpa till at bevara våran skog. Totalt är urfolken mindre än 5% av världens befolkning men skyddar nästan 80% av jordens alla arter.

Nedan är några av punkterna vilka naturskyddsföreningen summerar rapporten i där vi kan hjälpa till att skapa förändring, som individer, som demokrati, som anställda. Det är verkligen det minsta en kan göra – det och att försöka leva lite mer långsamt och medvetet även om stressen tar över i perioder.

Krav till civilsamhället:
Bygg breda allianser inom civilsamhället.
Visa på vikten av ett aktivt civilsamhälle. 
Stöd människorättsförsvarare och rörelser – inte bara organisationer. 


Krav till stater:
Förebygg konflikter och adressera dess orsaker. 
Stå upp för civilsamhället och miljöförsvarare. 
Utveckla Nationella handlingsplaner. 


Krav till Sveriges regering:
Visa mod i det internationella samfundet. 
Bygg en civilsamhällesfrämjande utvecklingspolitik – även bortom biståndet.
Fasa ut ohållbara investeringar. 

Krav till näringslivet:
Stå upp för de mänskliga rättigheterna. 
Genomför alltid konsultation och riskanalyser vid känsliga projekt. 
Bjud in civilsamhället.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑