Hälsa

Det är inget sammanträffande att sådan mat som är bra för din hälsa även är bra för planeten. Vi lever ju trots allt här på samma premisser som allt annat levande.

Det är relativt ofta någon påpekar att jag är en person som äter “nyttigt”. Det jag tror många syftar på är att jag ofta äter sallader och rätter med en massa grönsaker med korn/bönor/frön med höga näringsinnehåll. Mitt val att avstå från kött var initialt ett utsläpps-relaterat val – men har sedan även blivit ett givet val för att min kropp ska få tillräckligt med energi och näring. Det är ju ändå i denna kropp jag hoppas leva ett gäng år framöver. Det är sällan en hälsocoach ber någon äta mer processerat och stora mängder rött kött. Att äta nyttigt – dvs mycket frukt, grönt, nötter och frön – är liksom en win-win för mig och min omgivning.

  • Att minimera rött kött och hårt processerat kött är ett sätt att minska inflammation i kroppen och risken att bli sjuk i många välfärdssjukdomar som högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt övervikt. Det är inte konstigt att välfärdssjukdomar ökat i samband med en ökad konsumtion av kött, socker och protesterade livsmedel.
  • Genom att köpa ekologiskt utsätter du dig inte för risken att få i dig skadliga bekämpningsmedel och samtidigt bidrar du till ett ökat biologiskt mångfald. Uppenbarligen finns det bekämpningsmedel för att döda skadedjur vid odling – men det dödar mer än bara skadedjuren, och jag lovar dig att bekämpningsmedlet inte gör gott för din kropp heller.
  • Att äta mer växtbaserat och varierat (eko) ökar sannolikheten att du får i dig alla näringsämnen kroppen behöver och minskar risker för sjukdomar kopplade till näringsbrist.
  • Att äta växter direkt istället för att stor mark ska tas i bruk för att odla det ett boskap sedan ska äta för att växa och bli föda tar betydligt mycket mindre energi och släpper ut en bråkdel av att äta något högra upp i näringskedjan. De som förespråkar proteinet i kött – vart tror du djuren får sitt protein ifrån?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑