Tradera

Jag har inte alltid varit eller tyckt om second hand shopping. Fynda – absolut! Men för en person som alltid haft svårt att ens rota bland reavaror blir den ostrukturerade second hand butiken lätt något jag hoppar. Men i och med att jag dragit ned på min nykonsumtion över åren har jag hittat ett sätt att shoppa icke-nytt som passar mig.

 • En “shoppinglista”
  • Jag har min i almanackan men att ha denna i mobilen eller något annat lättillgängligt ställe går minst lika bra.
  • Här står alla saker jag kommer på att jag behövt, eller gärna hade velat ha. Det är förvånansvärt få saker som är akut att köpa. Vissa (typ väska i perfekt storlek av kvalité) kan det ta något år eller två tills jag hittar. Och det är okej. Ibland hinner jag till och med stryka saker jag tidigare velat ha eller trott mig behöva (typ en bricka). Eller så hinner säsongen gå över och man får återuppta fyndjakten till nästa år (sommarklänning).
  • Just nu finns en kabinväska (min är på god väg att ge upp men klarar sig en stund till), vattenkanna (vill ha en fin i krom) och en elvisp. Listan innehåller också en del grejer jag troligtvis kommer få köpa nytt, men då kan jag leta efter något som är så kvalitativt och hållbart producerat som möjligt.
 • Hitta några favoritställen att fynda, olika saker i olika forum
  • För möbler funkar facebook marketplace och blocket bäst för mig
  • Inredningsdetaljer har jag blivit en tradera junkie (exempelvis har jag fyndat citruspressen i glas – något som stod på min lista några månader)
  • Kläder är tradera ett alternativ om jag inte behöver tänka på passformen, annars besöker jag ungefär alltid Arkivet eller någon annan välsorterad second handbutik för jag gillar att prova kläderna

 • Tradera tips!
  • Glöm inte sälja dina egna saker på tradera! Jag har inte sålt massor men så fort jag märker att jag omger mig av saker jag inte känner något behov eller glädje av så försöker jag sälja dem (är inte av karaktären “jag kanske använder den sen” utan spar snarare av sentimentala skäl i en flyttlåda). Har sålt allt från spel till enstaka krokar. Att jag får några slantar är bara ett plus i kanten.
  • Använd minneslistan i tradera och bevakade sökningar (då får du mail när något läggs upp på det sökordet och tradera sköter mer eller mindre letandet åt dig). Det funkar bäst om du vill ha något av ett speciellt märke. Inte bara “kopp” utan “rörstrand, kopp” etc. för att slippa sorla i mailen.
  • Fick även tipset av en vän att buda “ojämt” – typ 132kr ist för 130kr. Om någon har sin mentala gräns (och maxbud vid autobud) på 130 så är det större sannolikhet att du kammar hem varan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑