Ekologiskt

Många kanske tänker att ekologiskt är bättre för miljön och väljer det därefter men inte riktigt förstår innebörden av att välja ekologiskt producerad mat (och kläder för den delen).

Att välja ekologiskt är så vettigt ur så många vinklar. Betydligt mer hälsosamt för din kropp än att få i dig dem kemikalier som används för att döda skadedjur. Dessa dödar givetvis inte bara skadedjur utan de djur som behövs för en näringsrik jord och god växtlighet – dvs har ekologiskt mat högre näringsinnehåll gentemot den konventionella. Sedan blir odlingslandskapen väldigt generiska och genom att skövla skog för att få plats med monokulturer förtrycks variationen av arter i området. För att inte nämna pollinatörerna som också försvinner. Det paradoxala/ironiska i detta är att pollinatörer krävs för uppskattningsvis 90% av de grödor människan konsumerar idag. Genom monokulturer och bekämpningsmedel minskar vi alltså möjligheten att ens producera mat i framtiden då pollinatörer försvinner. Idag har forskare uppskattat att så mycket som 75-80% av alla insekter i Europa försvunnit på 30 år. Dessutom utsätts ofta bönder (framförallt i U-länder) för dessa starka kemikalier vilken kan vara direkt skadliga för även de som producerar maten.

Det kostar ibland några kronor extra för privatpersoner – men ifall en har råd att lägga dessa kronor är det en stor del av det systemskiftet som behövs. Vi vill kunna betala lokalproducenter och ekobönder för deras arbete. Historiskt har vi aldrig lagt så lite pengar på livsmedel per person som nu i förhållande till våra löner. Om det är någonstans du vill lägga dina pengar är inte det teknikprylar eller ett extra klädesplagg som används två gånger. Det är i din livsmedelskorg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑