Favoriter

Att undvika svinn kräver lite mer planering och kreativitet gällande matlagningen. Nedan följer några tips på vad man kan göra för att ta tillvara på trötta råvaror/mat som annars blivit svinn.

  1. Wok – är kanske favoriten. Här kan en tråkig grönsak åka i, eller varför inte lite överblivet ris?
  2. Överblivet protein, vare sig det är något veganskt/vegetariskt eller kött kan fungera utmärkt (och få nytt liv) i en pasta.
  3. Brödsmulor – kan agera input till dammsugare alternativt till att bröa en form.
  4. Spara på grönsaker även om det enbart blivit någon skiva över – det kan åka i nästa måltids sallad eller förgylla kommande frukostmacka.
  5. Lite trötta frukter? Dessa kan med fördel utgöra basen i en smoothie.
  6. Ät rester och stötta upp vid behov. Det är ju ändå lite lyxigt att få äta smårätter – givet att de passar tillsammans. Det går ju att göra ett tapasliknande koncept.
  7. Lite kvarbliven matlagningsgrädde gör sig himla bra i ett par scones.
  8. Om råvaran inte kan användas direkt, frys in. Det är mycket mer än vad man kan tro som går att frysa in. Ett par övergivna bananer kan få nytt liv i en glass efter att ha förvarats en stund i frysen.
  9. Nu under halloween bör pumpor uppmärksammas ytterligare. Innanmätet är mindre gott vid utskärning men kärnorna är betydligt trevligare och kan rostas.

En överbliven tomatskiva kan få ett nytt liv på en frukostmacka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑