Husmorsknep

Städprodukter kan innehålla många, och ofta skadliga, kemikalier. Bara kolla på ingredienslista på vilken konventionell allrengöring som helst – förstår du vad den innehåller? Liksom i mat och hudvård är så lite ingredienser som möjligt + sådana du kan uttala det allra bästa. Många produkter må döda bakterier men samtidigt kan de både göra skada när de kommer ut i VA systemen för och likaså påverka oss människor. Exempelvis sköljmedel är en sådan produkt som fyller lite syfte (mjuk tvätt) men är både giftigt, allergiframkallande och många gånger hormonstörande. Lite läskigt.

Jag har aldrig hunnit bygga upp en liten butik hemma av städprodukter men har hittat de enda “produkterna” jag behöver för att göra rent, ja, i princip allt! Det var faktiskt min farmor som introducerade mig för en hel del husmorsknep. Framförallt ättikan, som jag senare via etc. ekotipset hittat ännu fler användningsområden för (exempelvis hälla en skvätt i sköljmedelsfacket, så har vi mitigerat den risken för hälsoproblem).

Sådant jag använder för tvätt:

Linoljesåpa som tvättmedel (använt tvättnötter tidigare också), ättiksprit, galltvål och bikarbonat (i en gammal kokosoljeburk) och ibland lite eterisk olja för doft.

Sådant jag använder för disk:

Diskmedel (alltid svanenmärkt, klassiska YES har tidigare klassats som miljöfarligt och till och med blivit av med sin svanenmärkning etc, så det undviker jag), disktrasa som tvättas i maskin, stålullsboll som räcker för evigt (istället för svinto, väldigt användbart på kastruller och i en brun diskhov, en diskborste i trä där man kan byta ut diskhuvudet. Använder alltid miljömärkta maskindisktabletter och eventuellt lite ättika som spolglans.
  • Ättika (ersätter typ alla städsprayer, fönsterputs samt sköljmedel och spolglans)
  • Klassisk såpa (ersätter mycket städsprayer men tycker det lämpar sig bättre på etc trä och sådant som kan bli förstört eller torkar ut av stark ättika)
  • Galltvål (för fläckar på kläder istället för starka fläckborttagningsmedel, räcker för evigt, haft min tvål i över 5 år)
  • Bikarbonat och/eller citronsyra (rengör sink, ugn, ersätter blekmedel i tvätten, tar bort tygfläckar m.m.)
  • Linoljesåpa och/eller tvättnötter (för tvätt)
  • Svanenmärkt diskmedel

Tror allt över har en ingrediens på listan. Det finns inget jag inte lyckas lösa med hjälp av ovan. Från proppar, till ungsrengöring, blodfläckar – you name it. Och en sak till! Skippa insmorning av trämöbler med starka petroleum-baserade oljor och testa smörja in torra möbler och koksredskap i trä med kokosolja. En ingrediens. Googla eller spana in ekotipset för att förstå hur du använder dessa knep allra bäst! Och som ett extra plus kostar inget många slantar och mycket räcker länge! Win-win.

Jag använder munstycken från gamla sprayflaskor och blandar ättika med en droppe diskmedel och vatten för vardagsstädningen eller lite såpa och vatten så är jag redo att torka här och var.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑