Black Friday – Don’t buy it

Elektronik och kläder är tydligen det vanligaste som shoppas på den så kallade “Black Friday”. Inte sällan stressas många till överdriven konsumtion av saker dem inte behöver av företagen som anammat denna, rent ut sagt, idiotiska helgdag (som nu verkar blivit en vecka). Dessutom används olika marknadsföringstekniker som ska få dig att köpa mer och/eller snabbt för att det känns som varan snart tar slut eller att det skulle vara en orimligt bra deal. De försöker framställa en känsla av förlustaversion – dvs ett rent marknadsföringsknep.

Detta är definitivt ett test för de stora bolagen som hävdar att de driver ett seriöst hållbarhetsarbete. Om dem är seriösa med sitt hållbarhetsarbete säljer de inte elektronik och kläder till ett pris som aldrig skulle kunna generera någon rimlig levnadslön där produktionen sker. Framförallt när det kommer till elektronik och kläder då dessa varor har extra utsatta leverantörsled.

OM du väljer att köpa något under veckan så är det viktigt att:

  1. Det är något du behöver – oavsett om det är rea eller inte.
  2. Om något annat skulle fånga dina ögon som du inte behövde förrän just precis nu – ge det några timmars, gärna en natts, betänketid. Varan kommer inte ta slut och du kommer med största sannolikhet inte alls att sakna den varan du inte planerade att köpa som du inte heller köpte. Jag har sällan ångrat något jag inte köpt. Det finns desto mer saker jag har köpt vilka jag ångrat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑