Matsvinn i jul

I sverige slängs närmare 30% av all mat som konsumeras. Under julen, en tid av firande, finns stora risker för att detta ökar när en vill ha lite av allt på julbordet – bara för att det alltid funnits där, för att testa något nytt eller för att försöka tillfredsställa allas behov om samtliga tillbehör. Ofta blir mycket över och många tröttnar fort under mellandagarna. Att fortsätta äta julrester in på det nya året känns inte som en bra nystart direkt.

Utöver det består julbordet av en himla massa animalier i Sverige. Här tåls att se över lite uppdateringar i syfte att minska den CO2 tunga konsumtionen av kött och fisk (framförallt det som dessutom blir svinn).

Tips är: (1) Se över vilka saker på julbordet som knappt någon äter och plocka bort dem. (2) Laga inte 8 fulla portioner av varje rätt, tänk på att det kanske bara konsumeras en ägghalva per person och två köttbullar för att orka allt annat – minska mängd. (3) Lägg till mer frukt, grönt och nötter. (4) Mixa det traditionella köttet med vegetariska alternativ. (5) Se till att det kött som inhandlas är KRAV-märkt, får en lokal gård eller vilt.

Första gången jag rullat “köttbullar” sedan jag var liten. Gjorda av sojafärs. Utgick från detta recept och dem blev verkligen bra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑